انواع حلال های رنگ و نحوه استفاده از آنها
حلال رنگ چیست؟
به طور کلی اصطلاح “حلال رنگ” به دستهای از ترکیبات شیمیایی اشاره دارد که عموماً به شکل مایع هستند و برای حل کردن یا تعلیق مواد رنگی بدون تغییر شیمیایی به کار میروند. در رنگها، حلالها اجزای مورد استفاده در فرمول رنگ را حل کرده یا پراکنده میکنند تا رنگ قوام مورد نظر را برای اجرا ایجاد کند و از ایجاد توده یا گلوله جلوگیری کند.
استرهای گلیکول اتر به برخی از رنگهای اسپری اضافه میشوند تا از خشک شدن آنها در هوا جلوگیری شود. تبخیر آهسته این گروه قدرتمند از حلالها به این معنی است که برای مثال، اتومبیلها میتوانند چند لایه رنگ صاف و بیعیب برای پرداخت زیباتر و بادوامتر داشته باشند.
کاربرد حلال رنگ
در صنعت رنگ، حلالهای مختلف نیازهای خاصی را برای تولید محصولاتی با ویژگیهای عملکردی بهینه برآورده میکنند، از جمله رنگهای اسپری که به سرعت خشک میشوند و نازل اسپری را مسدود نمیکنند، جوهرهایی که لکه نمیشوند، رنگهایی که ظاهر خوبی دارند و ماندگاری طولانی دارند، و پاککنندههای قوی که برای کارهای سخت مناسب است.
حلال های هیدروکربنی و اکسیژندار بیش از 50 سال است که مورد استفاده گسترده قرار گرفتهاند و موضوع مطالعات گسترده اثرات بهداشتی و زیست محیطی بوده است.
در برخی موارد، حلالها به طور مستقیم استفاده میشوند (به عنوان مثال، پاک کننده لاک ناخن). در موارد دیگر، حلال بخشی از محصول دیگری است یا در فرایند تولید برای ساخت یک محصول استفاده میشود.
حلال یا رقیق کننده رنگ یک ماده ضروری در هنگام استفاده از رنگهای روغنی است. حلالهای رنگ برای کاهش ویسکوزیته رنگ بهطوریکه بهترین ضخامت و چسبندگی ایجاد شود، فرموله شدهاند. میتوان از حلال رنگ برای پاک کردن رنگ از سطوح مختلف از جمله فلز و چوب استفاده کرد، به علاوه کاربردهای دیگری نیز دارد که در طول پروژهها به کار میآیند.
انواع حلال رنگ
حلال رنگ در دو نوع پایه روغن و پایه آب، وجود دارد. هرکدام از این حلالها نه تنها ترکیب متفاوتی دارند بلکه از نظر سمیت، قدرت و حلالیت نیز متفاوت است. وجه مشترک بیشتر حلالهای رنگ این است که میتوانند به محیط زیست آسیب برسانند، بنابراین؛ برچسبها و دستورالعملهای استفاده از آنها باید به دقت خوانده شوند.
دفع صحیح این محصولات نیز به شدت توصیه میشود. انواع مختلفی از تینرها برای کاربردهای خاص وجود دارد. به یاد داشته باشید که هر نوع رنگ به نوع متفاوتی از حلال نیاز دارد:
- لاک تینر فقط برای رنگهای لاکی قابل استفاده است.
- حلال رنگهای روغنی مانند تینر را میتوان برای رنگهای روغنی استفاده کرد.
- تینر اکریلیک برای رنگهای مبتنی بر آب یا اکریلیک مناسب است.
قوی ترین حلال رنگ چیست؟
قویترین حلال رنگ، تینر لاک است. تینر لاک از چندین حلال از جمله تینرهای سنتی و مواد شیمیایی ساخته شده است. دلیل قوی بودن آن این است که برای رقیق کردن لاک و سایر درزگیرها استفاده میشود.
درزگیرها سختترین انواع پوشش برای رقیق شدن هستند. این به این دلیل است که درزگیرها از مواد شیمیایی و روغنهای غلیظ و قوی ساخته میشوند. با این حال، تینر لاک قوی است و میتواند درزگیرها از جمله درزگیرهای مبتنی بر روغن را نازک کند. از رقیق کننده لاک نیز میتوان برای پاک کردن بقایای رنگ از سطوح مختلف استفاده کرد.
با این حال، رقیقکننده لاک همیشه قویترین نیست! به عنوان مثال، هنگام رقیق کردن رنگهای مبتنی بر آب، رقیقکننده لاک بیفایده است، انتخاب حلال رنگ باید در نظر گرفت فرمول آن است. فرمول تعیین میکند که آیا میتوانید از حلالی خاص برای رنگ مورد نظر استفاده کنید یا خیر.
برای رنگهای مبتنی بر آب، همیشه یک حلال پایه آب انتخاب کنید یا از آب خالص استفاده کنید. برای رنگهای روغنی، همیشه از حلالی استفاده کنید که از رزین، روغن یا تقطیر نفتی به دست میآید.
فاکتور بعدی میزان تبخیر حلال است. حلالهای رنگ به دلیل فرمول شیمیایی خود به سرعت تبخیر میشوند. به عنوان مثال، رقیقکنندههایی که از الکل به دست میآیند به سرعت در هوا خشک میشوند. این میتواند خشک شدن مناسب رنگ را دشوار کند.
اگر حلال رنگ خیلی سریع تبخیر شود، پوشش رنگ به طور یکنواخت خشک نمیشود. بنابراین؛ همیشه به سراغ حلال رنگی بروید که خیلی سریع خشک نمیشود.
علت استفاده از حلال رنگ
شاید بتوان مهمترین علت استفاده از حلال رنگ را موارد زیر دانست:
1) برای کاهش ویسکوزیته رنگ
وظیفه اصلی حلال رنگ کاهش ویسکوزیته رنگ است تا بهترین نتیجه قوام رنگ را به دست آورد. انجام این کار احتمال ایجاد نقص رنگ را کاهش میدهد. همچنین در هنگام استفاده ظاهری صافتر و براقیت بالایی ایجاد میکند. یکی از مهمترین نکات هنگام استفاده از حلال رقیق کننده رنگ این است که تینر رنگ باید با رنگ دمای اتاق مخلوط شود.
2) پاک کردن رنگ از سطوح مختلف
حلال رنگ معمولاً برای تمیز کردن تجهیزاتی مانند برس و غلتک یا حذف رنگ از دیگر سطوح نیز استفاده میشود. برای شروع فرایند تمیز کردن باید زمان کافی به حلال داد تا رنگ را از سطح پاک کند. یک روش ساده هم مخلوط کردن حلال رنگ با مقداری خاک اره است. این مخلوط را روی لکه رنگ پخش کنید و بعد از اینکه حلال رنگ را حل کرد به سادگی آن را پاک کنید.
اگر رنگی که میخواهید پاک کنید تازه است، حلال رنگ و برس سیمی میتواند این کار را انجام دهد. با این حال، اگر رنگ قدیمی یا کاملاً خشک شده است، باید بتوانید آن را با تینر رنگ و یک لیسه پلاستیکی پاک کنید. اگرچه پاک کردن رنگ از روی چوب، ممکن است همچنان لکهای باقی بگذارد که نیاز به کمی سنباده زدن سبک دارد. همچنین حلالهای رنگ گزینه خوبی برای پاک کردن روغن و آلودگی از سطوح مختلف هستند.
3) برای بازیابی رنگ خشک شده
اگر رنگ خشک شده دارید نیاز نیست آن را دور بیندازید فقط کافی است آن را با مقدار کافی حلال رنگ مخلوط کنید تا مجددا قابل استفاده شود.
حلال رنگ روغن
اصطلاح “رقیق کننده رنگ روغن” یا همان حلال رنگ روغن به گروهی از حلالها و یا مخلوط آنها اشاره دارد که میتوانند پوششهای مبتنی بر روغن را حل کرده و ویسکوزیته آنها را کاهش دهند. متداولترین مواد شیمیایی مورد استفاده در حلال رنگ روغن عبارتند از:
- استون، دی متیل فرمامید (DMF)
- گلیکول اترها
- متیل اتیل کتون (MEK)
- حلال 402 (روح سفید)
- نفتا
- تولوئن
- ترپنتین
- زایلن
بهترین حلال رنگ روغن
همانطور که گفتیم انتخاب یک حلال مناسب برای رنگ روغن در درجه اول به نوع رنگ مورد استفاده و همچنین قوام و زمان خشک شدن مورد نظر بستگی دارد. اما به طور کلی میتوان گفت در بسیاری از موارد برای رنگهای روغنی میتوان از حلال402 (وایت اسپریت) یا ترپنتین به عنوان حلال رنگ روغن استفاده کنید. هر دوی این گزینهها با رنگهای روغنی سازگار هستند و امکان پوشش یکنواخت و زمان خشک شدن سریعتر را فراهم میکنند.
حلال رنگ اکریلیک
اکثر رنگهای اکریلیک موجود در بازار بر پایه آب است، بنابراین؛ حلالهای سادهای مثل آب، الکل دناتوره، استون یا محلول آمونیاک میتوانند به عنوان حلال رنگ آکریلیک عمل کرده، رنگ را رقیق کنند یا آن را از سطوح پاک کنند. با این حال، اینکه کدام یک بهترین عملکرد را دارد، به سطح مورد نظر و نوع رنگ اکریلیک بستگی دارد.
رنگ اکریلیک طبیعتاً یک رنگ محلول در آب است، به این معنی که وقتی با آب مخلوط شود به آرامی حل میشود. در مقایسه، رنگهای روغنی محلول در آب نیستند.
چه چیزی باعث میشود رنگ اکریلیک محلول در آب باشد؛ اما رنگ روغنی نه؟ این مسئله به عامل اتصال درون رنگ بستگی دارد. رنگهای اکریلیک اغلب به امولسیون پلیمری اکریلیک متکی هستند. این ماده خاص همان چیزی است که به رنگ اکریلیک قابلیت حلالیت در آب را میدهد. بنابراین؛ در پاسخ این سؤال که آیا آب بهترین حلال رنگ آکریلیک است باید گفت که بله در اغلب موارد همینطور است.
حلال رنگ صنعتی
پرکاربردترین حلالهای رنگ صنعتی عبارتند از بنزن، تولوئن، مخلوط زایلنها ، اتیل بنزن (BTEX) و نفتاهای آروماتیک با فلاش پوینت بالا.
هیدروکربنهای آلیفاتیک شامل هگزان، هپتان، و نفتا میباشد. در رنگها و پوششهای صنعتی، حلالها عمدتاً برای حل کردن یا پخش کردن اجزای مختلف مورد استفاده در فرمولاسیون استفاده میشوند.
پوششهای صنعتی ساخته شده با حلالها تا ۱۰ برابر سریعتر از جایگزینهای کم حلال در دمای اتاق خشک میشوند و رنگآمیزی را سریع و آسان میکنند و مزایای دیگری مانند محافظت طولانیمدت، عملکرد درخشان در شرایط آب و هوایی شدید و بسیاری موارد دیگر نیز دارند.
در ادامه نکاتی را برای یافتن حلالهای هیدروکربنی مناسب رنگهای صنعتی بررسی میکنیم.
هیدروکربنها (مولکولهایی که فقط از اتمهای کربن و هیدروژن تشکیل شدهاند) را میتوان به آلیفاتیک، آروماتیک و مخلوط تقسیم کرد.
حلالهای آلیفاتیک زنجیرههای هیدروکربنی خطی، شاخهای یا حلقوی مانند حلال خالص مانند هگزان هستند. حلالهای آروماتیک دارای یک گروه بنزن (ساختار حلقوی 6 کربنی) مانند تولوئن و زایلن هستند. مخلوطی از ترکیبات هیدروکربن های آلیفاتیک و حلقوی معمولاً به عنوان حلال وایت اسپریت شناخته میشود.
برای خرید حلال وایت اسپریت با کارشناسان فروش دکتر کمیکال تماس بگیرید.
این حلالها، دارای تبخیر بسیار سریع هستند و بنابراین برای پوششهای سریع خشک شونده استفاده میشوند.
مخلوطهای هیدروکربنهای آروماتیک (که گاهی اوقات حلالهای نفتا نامیده میشوند) معمولاً فراکسیونهای نفتی آروماتیک (C9 تا C13) با درجههای مختلف دارای محدودههای جوش ثابت هستند. آنها معمولاً در بسیاری از پوششهای صنعتی به عنوان بخشی از سیستمهای حلال استفاده میشوند. به طور کلی، حلالهای آروماتیک قدرت انحلال بالاتری نسبت به حلالهای آلیفاتیک دارند.
حلال رنگ پلاستیک
رنگ پلاستیک رنگی است که ظاهر پلاستیک مانند براق و انعطاف پذیری به سطح میدهد، به همین دلیل نام آن رنگ پلاستیک است. حلال رنگ پلاستیک آب است و در طیف وسیعی از رنگها موجود است. رنگهای پلاستیکی خیلی سریع خشک میشوند، ظاهر بهتری ارائه میدهند و قدرت پوشش بالایی دارند و با استفاده از آب رقیق میشوند.
نحوه استفاده از حلال رنگ
با گذشت زمان، رنگ غلیظ میشود، بهویژه زمانی که در فضای باز نگهداری شده و در معرض هوای آزاد قرار گرفته باشد. این کار استفاده از رنگ باقیمانده را دشوار میکند. اینجاست که حلال یا تینر رنگ مشکل را حل میکند.
تینر رنگ حلالی است که معمولاً برای رقیق کردن انواع رنگ استفاده میشود. تینر رنگ با رنگ مخلوط میشود تا قوام آن تغییر کند و استفاده از رنگ آسانتر شود.
اگر هنوز در مورد چگونگی استفاده از حلال رنگ سردرگم هستید،در ادامه دستورالعملی برای این کار وجود دارد:
1) حلال رنگ متناسب با نیاز خود را خریداری کنید.
انواع مختلفی از حلال رنگ برای انواع مختلف رنگ وجود دارد. هر نوع رنگ نیاز به نوع خاصی حلال دارد که بتواند قوام آن را تغییر دهد. به عنوان مثال، اگر با رنگ اکریلیک کار میکنید، باید از تینر اکریلیک استفاده کنید. نوع متفاوتی از تینر رنگ با رنگهای روغنی و غیره استفاده میشود.
2) از تکنیک های مختلف برای سطوح مختلف استفاده کنید.
هر نوع رنگی به تکنیک و قوام متفاوتی نیاز دارد تا کیفیت منحصربهفرد آن ایجاد شود. به عنوان مثال، روش اعمال میتواند تفاوت بسیار زیادی در ظاهر رنگ هنگام خشک شدن ایجاد کند. به عنوان مثال، هنگامی که یک سطح بزرگ را رنگ میکنید، بهترین راه استفاده از فرچه رنگ است.
3) اطمینان حاصل کنید که رنگ و حلال رنگ به نسبت درستی مخلوط شدهاند.
یک ظرف بزرگ برای مخلوط خود آماده کنید. رنگ را داخل ظرف بریزید و سپس تینر رنگ را به مقدار مناسب بریزید. هنگام ریختن تینر رنگ از یک چوب برای هم زدن استفاده کنید. به یاد داشته باشید که باید به طور مداوم بررسی کنید که آیا مخلوط به غلظت مناسب رسیده است یا خیر. مهم است که هنگام اضافه کردن تینر مراقب باشید، زیرا نمی واهید رنگ بیش از حد نازک شود.
4) تعداد لایههای مناسب رنگ را اعمال کنید.
تقریباً همیشه یک لایه رنگ کافی نیست. از رنگ رقیق شده با حلال برای اعمال حداقل دو لایه رنگ برای دستیابی به بهترین نتیجه استفاده کنید.فروش حلال های صنعتی رسیدن به بهترین نتیجه باید در انتخاب حلال رنگ مناسب توجه کافی داشت. دو فاکتور مهم در انتخاب تینر رنگ، توجه به ساختار ترکیبی رنگ و حلال مورد نظر و سرعت خشک شدن حلال مورد نظر است.
چنانچه قصد فروش حلال های صنعتی و خرید عمده مواد شیمیایی را دارید، میتوانید با کارشناسان فروش دکتر کمیکال “02166568403” ارتباط برقرار کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.