پلی ساکارید – چیتوزان پلی ساکارید
پلی ساکاریدها زیرمجموعه کربوهیدراتها هستند. پلی ساکارید از تعداد زیادی واحد مونوساکارید مانند گلوکز یا فروکتوز، تشکیل شده است.
پلی ساکارید
آنزیمهای ویژه این مونومرهای کوچک را به یکدیگر متصل میکنند و پلیمرهای قندی یا پلیساکاریدهای بزرگ را ایجاد میکنند. یک Polysaccharide میتواند یک همو پلی ساکارید باشد که در آنهمه مونوساکاریدها یکسان هستند یا یک هتروپلی ساکارید که در آن مونوساکاریدها متفاوت هستند. پلیساکارید گلیکان نیز نامیده میشود. نمونههایی از پلیساکاریدها عبارتاند از گلیکوژن، نشاسته (آمیلوز و آمیلوپکتین)، کیتین، کالوز و سلولز.
ساختار پلی ساکارید
همه پلیساکاریدها با یک فرایند اساسی تشکیل میشوند و این فرایند اتصال مونوساکاریدها از طریق پیوندهای گلیکوزیدی است. بسته به اینکه کدام مونوساکاریدها به هم متصل هستند و کدام کربن موجود در مونوساکاریدها به یکدیگر متصل میشوند، پلیساکاریدها اشکال مختلفی به خود میگیرند. مولکولی با زنجیره مستقیم از مونوساکاریدها، پلیساکارید خطی نامیده میشود، درحالیکه زنجیرهای که دارای بازوها و چرخش است بهعنوان پلیساکارید منشعب شناخته میشود.
نمونه هایی از پلی ساکارید
سلولز و کیتین
سلولز و کیتین هر دو پلیساکاریدهای ساختاری هستند که از هزاران مونومر گلوکز ترکیب شده در یک زنجیره بلند تشکیل شدهاند. تنها تفاوت بین این دو پلیساکارید، زنجیرههای جانبی متصل به حلقههای کربنی مونوساکاریدها است. در کیتین، مونوساکاریدهای گلوکز با گروهی حاوی کربن، نیتروژن و اکسیژن پیوند دارند.
این زنجیره جانبی یک دوقطبی ایجاد میکند که پیوند هیدروژنی را افزایش میدهد. درحالیکه سلولز میتواند ساختارهای سختی مانند چوب تولید کند، کیتین میتواند ساختارهای سختتری مانند پوسته، سنگ آهک و حتی سنگ مرمر را در صورت فشرده شدن تولید کند.
هر دو پلیساکارید بهصورت زنجیرههای بلند و خطی تشکیل میشوند. این زنجیرهها فیبرهای بلندی را تشکیل میدهند که در خارج از غشای سلولی رسوب میکنند. برخی از پروتئینها و سایر عوامل به الیاف کمک میکنند تا به شکل پیچیدهای در بیایند که توسط پیوندهای هیدروژنی بین زنجیرههای جانبی ثابت میشود.
گلیکوژن و نشاسته
احتمالاً مهمترین پلیساکاریدهای ذخیرهسازی روی کره زمین، گلیکوژن و نشاسته به ترتیب توسط حیوانات و گیاهان تولید میشوند. این پلیساکاریدها از یک نقطه شروع مرکزی تشکیل میشوند و به دلیل الگوهای انشعاب پیچیده آنها به سمت بیرون مارپیچی میشوند.
با کمک پروتئینهای مختلف که به پلیساکاریدهای منفرد متصل میشوند، مولکولهای شاخهدار بزرگ خوشهها را تشکیل میدهند. تنها تفاوت بین نشاسته و گلیکوژن تعداد شاخههایی است که در هر مولکول ایجاد میشود. این امر به دلیل تشکیل پیوندهای مونوساکاریدها و آنزیمهای مختلف بر روی مولکولها است.
خواص پلی ساکارید
پلی ساکارید بسته به ساختاری که دارد، میتواند عملکردهای متنوعی در طبیعت داشته باشد. برخی از پلیساکاریدها برای ذخیره انرژی، برخی برای ارسال پیامهای سلولی و برخی دیگر برای پشتیبانی از سلولها و بافتها اهمیت دارند. پلیساکاریدها در گیاهان، حیوانات و البته انسان بهعنوان ماده ذخیرهسازی و اساس تغذیه نقش مهمی دارند. سلولز یک عنصر ساختاری مهم در گیاهان و رایجترین پلی ساکارید است.
ساختار مولکولهایی که با هم ترکیب میشوند، ساختار و خواص پلی ساکارید حاصل را تعیین میکند. بر همکنش پیچیده بین گروههای هیدروکسیل آنها (OH)، سایر گروههای جانبی، پیکربندی مولکولها و آنزیمهای درگیر، همگی بر Polysaccharide ایجاد شده تأثیر میگذارند.
برای مثال پلی ساکارید مؤثر در ذخیره انرژی، درعینحال که ساختار فشردهای دارد، دسترسی آسان به مونوساکاریدها را فراهم میکند. Polysaccharide مؤثر در پشتیبانی سلولی معمولاً بهصورت یک زنجیره طولانی از مونوساکاریدها است که بهعنوان یک فیبر عمل میکند.
پلیساکاریدها در تغذیه مناسب بسیار مهم هستند؛ زیرا Polysaccharide در واقع کربوهیدرات پیچیدهای است که بهعنوان منبع انرژی اولیه بدن عمل میکند و عملکرد بدن به کربوهیدراتها متکی است. همچنین پلی ساکاریدها بهعنوان یک ماده پرکننده پوست، مسئول توانایی طبیعی پوست برای آبرسانی و حفظ آب هستند. همچنین برای ترمیم پوست و نوسازی پوست نیز حیاتی است.
چیتوزان چیست؟
چیتوزان یک پلی ساکارید چند کاربردی است که به طور گسترده در طبیعت یافت میشود (چیتوزان دومین بایوپلیمر فراوان پس از سلولز) که توسط د آسیلاسیون قلیایی چیتین تولید میشود. چیتوزان کاربردهای زیادی در صنایع دارد. تصفیه فاضلاب با استفاده از چیتوزان یکی از کاربردهای مهم است. مطالعات بسیاری وجود دارد که توانایی بایو جاذب چیتوزان و کامپوزیتهای آن در حذف آلایندهها از فاضلاب را برجسته میکند.
چیتوزان میتواند بهعنوان مواد منعقدکننده / لخته کننده فاضلابهای آلوده، در جذب فلزات سنگین یا متالوئید مس (II)، کادمیوم (II)، سرب (II)، آهن (III)، روی (II)، کروم (III)، و غیره استفاده شود. چیتوزان برای ازبینبردن رنگها از فاضلابهای صنعتی (فاضلابهای نساجی) و همچنین برای ازبینبردن سایر آلایندههای آلی مانند سموم ارگانوکلراید، اکسید شدن آلی یا ناخالصیهای چربی و روغن استفاده میشود.
باتوجهبه عملکرد بالا، مشتقات چیتوزان بهعنوان مواد افزودنی جذب در بسیاری از پروژههای تحقیقاتی مورداستفاده قرار میگیرد. کامپوزیتهای چیتوزان در تصفیهخانههای فاضلاب برای جذب رنگ و فلزات سنگین مورد آزمایش قرار گرفتهاند. برای تشکیل کامپوزیتها با چیتوزان، از مواد مختلفی استفاده شده است، مانند مونت موریلونیت، پلی اورتان، خاک رس فعال، بنتونیت، زئولیت، خاکستر نخل روغن، آلژینات کلسیم، پلی وینیل الکل، سلولز، مگنتیت، ماسه، الیاف پنبه، پرلیت و آلومینا سرامیک.
چیتوزان و کامپوزیتهای آن (کامپوزیتهای زئولیت ‐ چیتوزان) به عنوان جاذب و فلوکولانتها در تصفیهخانههای فاضلاب و در روشهای جذب استاتیک اعمال شده در فاضلابهای صنعتی و شهری استفاده میشود.
خواص شیمیایی چیتوزان
چیتوزان دارای چندین خاصیت شیمیایی است که آن را برای چندین کاربرد زیستپزشکی مناسب میکند. برخی از آنها در زیر ذکر شده است:
- چیتوزان یک پلی آمین خطی است.
- چیتوزان دارای گروههای آمینه واکنشپذیر (-NH2) است.
- چیتوزان دارای گروههای هیدروکسیل واکنشپذیر (-OH) در دسترس است.
- چیتوزان برای بسیاری از یونهای فلزی واسطه توانایی کیلیت سازی دارد.
کاربرد چیتوزان در صنعت
چیتوزان در تصفیهخانه های فاضلاب
چیتوزان یک پلیمر تا حدودی دآسیله شده است که توسط دآسیلاسیون قلیایی چیتین، بایوپلیمر استخراج شده از منابع صدف به دست میآید. چیتین یک آمینو پلی ساکارید هیدروفیل خطی با یک ساختار سفت و محکم است که شامل هم گلوکزامین و استیل گلوکوزامین است. چیتوزان را میتوان بهعنوان یکی از فراوانترین بایوپلیمرهای طبیعی توصیف کرد.

کیتوزان در تصفیه فاضلاب
چیتوزان بومی در آب یا حلالهای آلی غیر محلول است، اما در pH اسیدی (زیر pH 5) ، هنگامی که گروههای آمین پروتونه میشوند، چیتوزان به پلیمر کاتیونی محلول با چگالی بار بالا تبدیل میشود.
چیتوزان دارای خواص بسیار جذاب مانند آبگریزی، زیست سازگاری، تجزیهپذیری، غیرسمی بودن و وجود گروههای آمینو بسیار واکنشپذیر (-NH2) و هیدروکسیل (-OH) در ساختار است که باعث میشود چیتوزان بهعنوان ماده جاذب مؤثر در حذف آلایندههای فاضلاب مورداستفاده قرار گیرد.
مهمترین مزیت چیتوزان نسبت به سایر پلی ساکاریدها (سلولز یا نشاسته) ساختار شیمیایی آن است که اصلاحات خاصی را برای طراحی پلیمرها برای برنامههای انتخابی امکانپذیر میسازد. از طرفی، گروههای واکنشگر چیتوزان قادر به تولید کامپوزیتهایی با ترکیبات مختلف هستند که ثابت کرده است که ظرفیت بهتری در جذب آلایندههای فاضلاب و مقاومت در محیط اسیدی دارند.
برخی از نمونهها شامل بنتونیت، کائولینیت، خاکستر نخل روغن، پلیاورتان، زئولیت، مگنتیت و غیره است. از طرف دیگربار کاتیونی چیتوزان (چیتوزان بایوپلیمر تک کاتیونی است) قادر به خنثیسازی و انعقاد ذرات کلوئیدی معلق آنیونی و در نتیجه کاهش سطح تقاضای اکسیژن شیمیایی، کلریدها و کدورت در فاضلاب میشود.
چیتوزان بهعنوان فلوکولانت / منعقدکننده ناخالصی های کلوئیدی آلودگی
لخته سازی یک پدیده اساسی در تصفیه فاضلاب صنعتی است. امروزه به دلیل توانایی چشمگیر چیتوزان در لختهسازی کارآمد با دوز کم در مقایسه با منعقدکنندههای غیر آلی (نمک فلزات چند ظرفیتی) که معمولاً مورد استفاده قرار میگیرند (به دلیل کم هزینه بودن و سهولت استفاده) از فلوکولانتهای پلیمری آلی امروزه بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. در این زمینه ، خواص انعقادی و لختهسازی چیتوزان (با بار کاتیونی) میتواند مورد استفاده قرار گیرد تا ناخالصیهای آلی یا معدنی کلوئیدی با بار منفی از فاضلابها حذف شود.
ازآنجاکه اکثر کلوئیدهای آلودگی بار منفی دارند، پلیمرهای کاتیونی یا پلی الکترولیت بهعنوان منعقدکننده / فلوکولانتهای بالقوه موردتوجه ویژه قرار میگیرند. چیتوزان به دلیل ویژگی منحصربهفرد کاتیونی یکی از بایوپلیمرهای امیدوارکننده برای کاربردهای گسترده در تصفیه فاضلاب است و عملکرد انعقادی چیتوزان در مقایسه با مواد منعقدکننده معدنی مانند سولفات آلومینیوم، پلیاتیلن آمین و پلیآکریل آمید در ازبینبردن آلایندههای مختلف از محلول آبی بسیار مؤثر است.
گروههای آمین پروتونه در امتداد زنجیره بهدستآمده با حلشدن چیتوزان در اسیدها، تداخلات الکترواستاتیک بین زنجیرههای پلیمری و آلایندههای با بار منفی را تسهیل میکنند (آنیونهای فلزی، رنگها، ترکیبات آلی و غیره).
به دلیل حضور گروههای آمینه اولیه، بایوپلیمر دارای چگالی بار کاتیونی بالا و زنجیرههای طولانی با وزن مولکولی بالا است، بهعنوان یک منعقدکننده و مؤثر در حذف آلودگیها در حالت تعلیق و حل شده است.
گروههای آمینه فعال (NH2) در مولکول چیتوزان را میتوان با پروتون در آب در یک پلی الکترولیت کاتیونی پروتونه کرد بهگونهای که این مولکول دارای خصوصیات جذب و جذب استاتیک است. اثر چیتوزان برای انعقاد مواد معدنی منعقد شده به دلیل وجود املاح معدنی یا به دلیل افزودن مواد استخراج شده از خاکها در pH بالا میتواند بهبود یابد.
چیتوزان بهعنوان جاذب یونهای فلزی
چیتوزان بهعنوان یک جایگزین جاذب مطمئن و اقتصادی برای ازبینبردن آلایندهها از فاضلابهاست و استفاده از چیتوزان بهعنوان بایو جاذب برای یونهای فلزات سنگین در بسیاری از مطالعات گزارش شده است.
پیوند بین یونهای فلزی و گروههای عملکردی چیتوزان در فرایند جذب پدیده شامل پدیدههای مختلفی بهعنوان کمپلکس، جذب الکترواستاتیک، بارش میکرو و تبادل یونی است. مکانیسم تشکیل پیچیده بین یونهای چیتوزان و فلز در طی فرایند جذب میتواند از دو مسیر انجام یابد:
مدل پل: یونهای فلزی با گروههای آمینه مختلف از همان زنجیره یا از زنجیرههای مختلف از طریق واکنشهای پیچیده بین مولکولی یا درون مولکولی تشکیل پیوند میدهند. مدل آویز: یونهای فلزی بهصورت آویزان با گروههای آمینه تشکیل پیوند میدهند.
در آزمایشها متعددی، توانایی جذب چیتوزان برای یونهای فلزی سنگین مورد سنجش قرار گرفته است:
فاضلاب نساجی (مس (II) و سرب (II)) و محلولهای آبی (روی (II) و آهن (III)).
راندمان حذف برای یونهای سرب 91.67% و برای یونهای مس 54.15% بود که تحتتأثیر pH قرار دارد که پارامتر مؤثری بر بار سطحی فاضلاب است.
استفاده از چیتوزان بهعنوان جاذب حداکثر جذب مس (II) و یونهای سرب (II) از فاضلابهای نساجی را در pH برابر 8 (شکل 6 (a) و (b)) نشان داد.

کیتوزان بیوپلیمر
گروههای عاملی اصلی چیتوزان که نقاط بالقوه جذب یونهای فلزی هستند -OH و -NH2 هستند. در شرایط pH اسیدی، این گروهها پروتونه (-OH2+ ، -NH3+) میشوند و باعث جذب یونهای فلزی میشوند. با افزایش مقدار pH ، میزان پروتونه شدن گروههای عاملی کاهش مییابد. این فرایند تشکیل پیوندهای پیچیده بین یونهای فلزی و گروههای عاملی را تحتتأثیر قرار میدهد.
چیتوزان بهعنوان عامل کی لیت کننده و تلههای فلزات سنگین عمل میکند. مشتقات N-بنزیل سولفونات چیتوزان بهعنوان جاذب برای ازبینبردن یونهای فلزی در محیط اسیدی استفاده میشود و از چیتوزان نیز میتوان برای ازبینبردن رنگ از پساب خانه رنگ استفاده کرد. همچنین به نظر میرسد که چیتوزان برای ازبینبردن آرسنیک از آب آشامیدنی آلوده و همچنین برای خارجکردن فرآوردههای نفتی از پساب استفاده میشود.
کامپوزیتهای چیتوزان در تصفیه فاضلاب
چیتوزان جاذب بسیار مؤثری است که میتواند از جهات مختلفی اصلاح شود (پیوند، اتصال متقاطع، کاربری شدن برای تشکیل کامپوزیتها و غیره). ازآنجاکه چیتوزان نسبت به pH بسیار حساس است ، و یا بسته به مقادیر pH ، ژل ایجاد کرده یا محلول آن است، از بعضی از مواد اتصالدهنده متقاطع مانند گلی اکسال، فرمالدهید، گلوتارآلدئید، اپی کلروهیدرین، و ایزوسیاناتها برای بهبود عملکرد آن بهعنوان جاذب استفاده شده است.
این فرایند اتصال متقاطع باعث تثبیت چیتوزان در محلولهای اسیدی میشود و این خاصیت مکانیکی آن را افزایش میدهد. جاذبهای اصلاح شده چیتوزان برای حذف آلایندههای مختلف (رنگها، فلزات / یونها و سایر موارد) استفاده میشوند.
چیتوزان و مشتقات چیتوزان در کاربردهای عملی بهصورت محلول، سوسپانسیون، ذرات، ایجاد میشوند. چیتوزان به شکلهای مختلف از جمله رزین، کره، نانوذرات و اسفنجها، ژلها / هیدروژلها، فومها، غشاها و فیلمها، الیاف، رشتههای میکروسکوپی و داربست در بسیاری از زمینهها مانند پزشکی، داروسازی، آرایشی بهداشتی و مراقبتهای شخصی، صنایع غذایی و تغذیه، کشاورزی و صنایع شیمیایی، صنایع نساجی و کاغذ، صنایع و بستهبندی فیلمهای خوراکی، بیوتکنولوژی، شیمی تجزیه، کروماتوگرافی، صنعت نوشیدنی و زیستشناسی، عکاسی و سایر زمینههای نوظهور مانند مواد مغذی، منسوجات کاربردی و منسوجات لوازم آرایشی و بهداشتی، صنایع تکمیلی، فناوری نانو و آبزیپروری تولید و استفاده میشود.
چیتوزان در صنایع غذایی
چیتوزان توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده بهعنوان یک ماده افزودنی غذایی، فیبر غذایی و مواد عملکردی برای مصرفکننده مورد تأیید قرار گرفته است. چیتوزان همچنین از سال ۱۹۹۰ بهعنوان افزودنی غذایی در ژاپن و کره تأیید شده است.
به دلیل خاصیت زیست فعالبودن و خاصیت کاتیونی بودن، از چیتوزان بهعنوان ماده غذایی (افزودنیهای غذایی، غذای کاربردی) ، ماده ضدمیکروبی و آنتیاکسیدان (محافظت از غذا) ، برای پوششهای ضدمیکروبی میوهها و سبزیها، در محصولات غذایی ضد کلسترول و بهعنوان مواد غذایی استفاده میشود.
چیتوزان در محلول، پودرها و فیلمهای خوراکی و پوششها در برابر میکروارگانیسمها، فعالیتهای ضدمیکروبی دارد. نتایج بهتر فعالیت ضدباکتری با چیتوزان با وزن مولکولی کم به دست آمد. تحقیقات بر روی مشتقات و الیگومرهای چیتوزان جدید انجام شده است که میتواند بهعنوان یک عامل ضدمیکروبی علیه میکروارگانیسمهای غذایی استفاده شود.
مشتقات چیتوزان آنتیباکتریال بهویژه برای کاربردهای غذایی امیدوارکننده نظر میرسد. چیتوزان و مشتقات آن طیف گستردهای از کاربردهای منحصربهفرد را در صنایع غذایی از جمله نگهداری مواد غذایی از خاصیت آنتیباکتریال، افزایش عمر مفید، تشکیل فیلمهای زیستتخریبپذیر و بستهبندی مواد غذایی ارائه میدهد.
چیتوزان به دلیل فعالیتهای ضدمیکروبی و تشکیل فیلم، بهعنوان منبع نگهدارنده مواد غذایی یا مواد پوششی برای جایگزینی پلیمرهای غیر تجزیهپذیر و تجدیدناپذیر و همچنین کاهش کاربرد گسترده سموم مضر در محافظت از مواد غذایی در نظر گرفته شده است.
علاوه بر این، فیلمهای چیتوزان خواص مکانیکی خوبی را نشان دادهاند و این نوع از چیتوزان این مزیت را دارند که میتوانند مواد عملکردی مانند ویتامینها و حاملهای آزادکننده عوامل ضدمیکروبی را در خود جای دهند. بااینحال، فیلمهای چیتوزان در بستهبندی بسیار قابل نفوذ در برابر بخار آب هستند، و به دلیل خاصیت آب دوستانه آنها، این چیتوزانها همچنین تمایل به مقاومت در برابر نفوذ چربی و نفوذپذیری گاز انتخابی دارند.
حوزه صنایع غذایی و تغذیه مهمترین مصرفکننده چیتوزان است و بازارهای اصلی چیتوزان در آسیا (ژاپن، کره، چین) ، آمریکای شمالی و اروپا قرار دارند. تقاضا برای چیتوزان بهویژه برای کاربردهای بالقوه چیتوزان در مواد مغذی و مواد خوراکی بهسرعت درحالرشد است.
از ویژگیهای تغذیهای چیتوزان میتوان به فعالیتهای زیستی ضدباکتریایی، ضدالتهابی، آنتیاکسیدانی، ضدسرطان زایی و ضدالتهابی، همراه با کاربرد چیتوزان بهعنوان فیبر غذایی اشاره کرد. چیتوزان دارای قابلیت هضم در دستگاه گوارش فوقانی، گرانروی زیاد و خاصیت اتصال به آب زیاد است.
چیتوزان بهعنوان یک فیبر غذایی، قادر است با جلوگیری از جذب چربی و کلسترول در رژیم غذایی، کلسترول را کاهش دهد. چیتوزان و مشتقات آن باعث کاهش وزن و کاهش چربی بدن در بدن انسان میشوند؛ بنابراین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک کاهش مییابد. علاوه بر این، چیتوزان به طور قابلتوجهی دفع اسیدهای چرب اشباع بسیار آتروژنیک را در مقایسه با سایر فیبرها افزایش میدهد. چیتوزان بهعنوان یک پریبیوتیک باارزش، همچنین میتواند شرایط کولون را تقویت کند.
چیتوزان و مشتقات آن نیز فعالیت آنتیاکسیدانی شدیدی دارند و تأثیرات آنها مشابه آنتیاکسیدانهای فنلی است. محصولات چیتوزان همچنین مزایایی بهعنوان اجزای خوراک دام دارند و این بازار درحالرشد است. انواع چیتوزان به پردازندههای مواد غذایی اجازه میدهند تا پروتئین حاصل از مواد زاید را در خوراک دام بازیافت کنند. چیتوزانها دارای خواص غذایی مفید هستند و میتوانند آزادسازی مواد افزودنی خوراک در حیوانات را کنترل کنند.
چیتوزان در صنایع نوشیدنی
چیتوزان استفاده بسیاری در صنایع نوشیدنی دارد. در تولید آبجو، میتوان از چیتوزان برای شفافسازی، اسیدزدایی، تثبیت، ازبینبردن اوکراتوکسین A ، آنزیمها و سایر مواد نامطلوب، مانند فلزات و سموم دفع آفات استفاده کرد.
چیتوزان همچنین بهعنوان منعقدکننده محیطزیست برای شفافسازی میوه شور و لخته کننده طبیعی برای شفافسازی آبجو ماتریسهای مبتنی بر چیتوزان استفاده میشود که برای شفافسازی، نگهداری، کپسولسازی و بستهبندی فعال و هوشمند از انواع نوشیدنیها مانند نوشیدنیهای الکلی، لبنی، و غیرالکلی، از جمله آبمیوه، شهد، آبمیوه غلیظ، چای، قهوه و گل ماسهای هستند. به نظر میرسد که شفافسازی با استفاده از چیتوزان با منشأ قارچی بهخوبی در بازار انجام شده است.
چیتوزان در داروسازی
چیتوزان و مشتقات آن در داروسازی عمدتاً بهعنوان مواد کمکی در فرمولاسیونهای دارویی و در سیستمهای انتقال دارو مورد بررسی قرار گرفتهاند. رویکرد جدید شامل جایگزینی ترکیبات بالقوه سمی با چیتوزان بود که بهسرعت امیدوارکننده شد. مشتق کردن چیتوزان نیز به گسترش کاربرد و کاهش سمیت کمک کرده است.
خصوصیات اصلی مورداستفاده چیتوزان و مشتقات چیتوزان در زمینه دارویی عبارتاند از: رهاسازی دارو کنترل شده، ضدالتهاب ناپروکسن ، خواص چسبنده مخاطی ، خصوصیات ژل ، خواص تقویت کننده ترانسفکشن و خواص تقویت کننده نفوذ توسط چیتوزان. چیتوزان همچنین مانند سایر پلی ساکاریدها خاصیت بازدارندگی پمپ جریان را نشان می دهد. چیتوزان و مشتقات چیتوزان ممکن است به عنوان محلول، ژل، قرص، کپسول، الیاف، فیلم و اسفنج استفاده شود.
در نتیجه ، ممکن است از چیتوزان به صورت فرمهای خوراکی، چشمی ، بینی ، واژن ، باکال ، تزریقی ، تزریق داخل رحمی و ترانس درمال استفاده شود و همچنین چیتوزان میتواند به عنوان ایمپلنت برای انتقال دارو به دو شکل قابل کاشت و تزریق استفاده شود. طی دو دهه گذشته از چیتوزان به عنوان مواد افزودنی بیخطر در فرم دوز خوراکی استفاده میشود.
قرص چیتوزان میتواند در مقایسه با محصولات تجاری، داروی آزاد سازی مداوم از خود نشان دهد، قرص های چیتوزان مناسب ترین نوع دوز هستند زیرا آنها دوز دقیقی را ارائه می دهند، ساخت و استفاده آنها آسان است و مورد پسند بیماران است. چیتوزان به دلیل خاصیت فعالیت زیستی و مخاطی خاصیت افزایش جذب، برای تحویل باکال جالب است. خاصیت تقویت نفوذ قوی نیز برای چیتوزان وجود دارد.
آمادهسازیهای تزریقی حاوی چیتوزان طی سالهای اخیر موردتوجه بسیاری قرار گرفتهاند خواص چیتوزان همچنین منجر به تولید واکسن میشود. اثر مروج جذب از راه مخاط چیتوزان برای زایمان بینی و خوراکی داروهای قطبی برای تجویز پپتیدها و پروتئینها و برای واکسن مهم است.
فیلمها و الیاف تهیه شده با استفاده از چیتوزان و چیتین برای مهندسی بافت و پانسمان مراقبت از زخم ساخته شدهاند، این فیلمها بهعنوان چسب دهان و دندان و مقاوم در برابر آب به دلیل ویژگیهای آزادسازی و چسبندگی آنها موثر واقع شدهاند.
برای کاربردهای پزشکی، چیتوزان و مشتقات چیتوزان به عنوان چیتولیگوساکارید به راحتی به اشکال مختلف از جمله محلولها، ژلها / هیدروژلها، اسفنجها، ریز ذرات / نانوذرات، غشاها و فیلمها و الیاف / نانوالیاف قابل استفاده است. خواص باکتریواستاتیک و ضدقارچ چیتوزان به ویژه برای درمان زخم مفید است.
برای خرید و فروش مواد شیمیایی از شرکت معتبر و بزرگ مواد شیمیایی دکتر کمیکال میتوانید با کارشناسان بخش فروش در ارتباط باشید و از مشاوره حرفهای برخوردار شوید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.